De SafeSoundApp berekent de minimale benodigde veilige dempingswaarde (SNR) van je oordoppen bij vrijetijdslawaai. De dempingswaarde wordt uitgedrukt in SNR en wordt bij alle oordoppen vermeld.
Op veel events wordt het geluidsniveau in dB(A) gemeten en getoond. Volgens het Convenant preventie gehoorschade muzieksector mag dat gemiddeld maximaal 103 dB(A) zijn.
Er zijn echter ook nog andere factoren dan alleen het geluidsniveau die bepalen of je een risico loopt op gehoorschade. Hoe vaak en hoe lang je er verblijft, type en demping van je oordoppen en type muziek zijn eveneens van belang bij de beoordeling van de risico's.
De SafeSoundApp helpt je hierbij en berekent op basis van bestaande wetenschappelijke normen en modellen, je risico op gehoorschade en de gewenste demping van je oordoppen. En dat is handig, want bij te weinig demping loop je een risico op gehoorschade en bij te veel demping geniet je minder van de muziek en versta je de mensen om je heen niet meer.
Het gebruik van een dB meter in de app ziet er altijd leuk uit en lijkt handig. Er zijn echter meerdere reden waarom dat in de praktijk niet werkt:
De SafeSoundApp is daarom zo ontwikkeld dat je geen dB meter nodig hebt om toch een goed inzicht te krijgen in je risico's op gehoorschade en de benodigde demping van je oordoppen.
Gehoorschade kan je voorkomen door:
Hoe schadelijk geluid is heeft niet alleen te maken met het aantal decibellen maar ook met de duur van de blootstelling en de soort muziek. Daarnaast verschilt de mate waarin mensen gevoelig zijn voor hard geluid per individu.
Een normaal gesprek heeft een geluidsniveau van ongeveer 60 dB. Muziek op een normaal volume is al snel 85 dB met pieken van 100 dB en meer.
Als vuistregel geldt: als het niet mogelijk is zonder stemverheffing een gesprek te voeren met iemand binnen een straal van één meter, heb je kans op gehoorschade.
Een toename van 3dB, bijvoorbeeld van 80dB naar 83dB, is een verdubbeling van het geluidsniveau. Dat hoeft je niet als twee maal zo hard te ervaren maar is wel dubbel zo belastend voor je oor.
Ons oor is in de hoge-tonen gevoeliger dan in de lage-tonen. Daarmee is de kans op gehoorschade ook groter in de hoge-tonen.
50% van de jongeren denkt dat gehoorschade iets is wat anderen overkomt.
Op dit moment zijn er 275.000 jongeren die last hebben van permanente gehoorschade door te harde muziek. En er komen jaarlijks steeds meer jongeren bij met gehoorproblemen.
De SafeSoundApp is gebaseerd op de volgende wetenschappelijke normen en modellen: